A szállodák minősítése, avagy mit jelentenek a csillagok

A szállodák minősítését évtizedek óta csillagokkal jelzik, és minél több, annál jobb, ám, hogy ezek mit jelentenek valójában, csak kevesen tudják.

A szállodaipar már legalább fél évszázada kísérletezik egy egységes, nemzetközileg is elismert minősítési rendszerrel, amelynek segítségével könnyen beazonosíthatóvá válhat egy-egy adott szálloda besorolása. Ez persze nem meglepő, hiszen mind a szállodák üzemeltetőinek, mind a vendégeknek megkönnyítheti a dolgát, és persze egyes esetekben nagyobb forgalmat is generálhat.

A csillag, mint jelölési forma több évtizede létezik, és napjainkban már az egész világon elterjedt, ám érdemes tudni, hogy a szállodák besorolása nem a szálloda üzemeltetőin múlik; azt egy komoly pontozási rendszer alapján ítélik meg, és a minősítés mindössze 3 évre szól, majd meg kell azt újítani, vagyis a szállodának át kell esnie ugyanazon a procedúrán, és akár csökkenthetik is a csillagainak számát.

A legtöbb európai ország – és a világ más országainak többsége is – tagja a szállodák minősítését végző Hotelstars szervezetnek, azonban fontos tudni, hogy a rendszer nem tökéletes, illetve nem nevezhető általános érvényűnek sem. Jó példa erre Olaszország, amely ugyan tagja a szervezetnek, ám a csillagok számát többnyire “eltúlozzák” a szállodák brosúráin: az ottani 4 csillag bárhol máshol mindössze hármat érne, vagy talán inkább még annál is kevesebbet, ez pedig könnyen okozhat felesleges kiadásokat, és persze a csalódás is elkerülhetetlen.

A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. 2022. eleje óta folyamatosan minősíti a szállodákat, aminek köszönhetően a vendégek egyértelmű információt kapnak minden magyarországi szálloda besorolásáról, ezáltal pedig a minőségéről is. Egy szálloda minősítésében fontos szerepet kap az általános tisztaság, de emellett a textíliák, különösen az ágynemű minősége, a szállodai étterem abroszai, illetve egyéb textíliái is fontosak, és természetesen a szolgáltatásokat is górcső alá veszik.

Ha szeretne 3 csillag Superior besorolású szállodánkban pihenni, foglaljon szállást elérhetőségeink egyikén!

2023.04.21.

Foglalás